De goudschat van Hemelum: left overs van de watergeuzen?

Home > Bestuur > Nieuws > De goudschat van Hemelum: left overs van de watergeuzen?

De goudschat van Hemelum: left overs van de watergeuzen?

Dit item is verlopen op 21-08-2017.

Het veldwerk is voorbij. Een klein deel van het ooit grootse kloosterterrein is opgegraven. En de rest blijft voorlopig een mysterie. En het toeval wil dat we net de kloosterboerderij in het tracé hebben zitten. Met de waterputten, een hooimijt en de greppels krijg je een goed beeld van de inrichting van dit kloosterterrein. Het paardengraf en het gebroken serviesgoed vertellen ons veel over het dagelijkse leven.

En dit leven was verre van saai, zoals de vondst van gebruikte 16de eeuwse musketkogels goed duidelijk maken. Op het terrein is gevochten. Waarschijnlijk om de rijkdommen die het klooster herbergde, het kostbare zilverwerk en goud. Toch is niet alles geplunderd. Twee fantastisch mooi bewaard gebleven gouden munten vormen de erfenis van Hemelum. Het zijn zogenaamde Franse schildmunten uit de tijd van Filips VI, die in omloop zijn vanaf 1337.

Hoe deze munten in de bodem zijn beland is niet duidelijk. Vermoedelijk zijn ze begraven. Vroeger had men geen banken zoals nu om de kostbaarheden veilig op te bergen. In tijden van onrust was het niet altijd veilig om geld en andere kostbaarheden gewoon in huis te bewaren. En er was veel onrust in Friesland in de kloosterperiode, denk bijvoorbeeld aan de twisten tussen de Schieringers en Vetkopers of aan de watergeuzen. Begraven was de meest veilige optie, maar niet altijd was men in de gelegenheid om het weer op te komen halen of was een ander je al voor. Daarom vinden we zo nu en dan zo'n appeltje voor de dorst in onze bodem.

De munten zijn afgelopen maandag gepresenteerd aan de pers en er was veel aandacht voor, zelfs de NOS heeft er aandacht aan besteed. Archeologie leeft, ook bij de lokale mienskip. De last minute inloopmiddag in het veld is enorm goed bezocht en men wil erg graag dat de vondsten na afronding van het onderzoek worden tentoongesteld in Hemelum zelf. Hier zal de gemeente uiteraard aan mee werken.